maanantai 7. syyskuuta 2009

Planeta Tangerina


Portugalilaisen Planeta Tangerina-lastenkirjakustantamon webbisivuilta
www.planetatangerina.com
voi käydä ihailemassa taidetta, joka lämmittää älyä, henkeä ja sydäntä. Kuvassa Isabel Martinsin (kirj.) ja Bernardo Carvalhon (kuv.) kirjankansi Coracão de Mãe (Åidin sydän), samoilta tekijöiltä on tullut myös yhtä ihana isäkirja.

Planeta Tangerina näyttää olevan taiteilijakollektiivi, jonka jäsenet ovat saaneet monia kuvituspalkintoja. Eikä ihme, jo pelkkä värimaailma kutsuu mukaan ja saa katsomaan maailmaa eri perspektiivistä kuin ennen.

Yhteiskunnissa, joissa tuotetaan hyvää lastenkirjallisuutta, on toivoa. Suomi ei todellakaan ole tässä suhteessa takapajula, mutta tämän päivän suomalaisten lastenkirjojen kuvamaailma ei puhuttele minua. Moni juonellisesti loistava kirja on kuvitukseltaan joko sekavan kaoottinen tai imelyydellä pilattu. Meillä on yksi kansallinen tuote yli muiden, jonka kanssa nykykuvittajat eivät pysty kilpailemaan.

Olen saanut paljon irti myös neuvostoliittolaisista lastenkirjoista ja -animaatioista, erityisesti Uspenskin suuresta tuotannosta ja Hitrukin Vinni Puhista. Portugalilaiset ovat jotenkin samoilla kalavesillä, mutta maalaavat tätä maailmaa raikkaammilla väreillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti